Eigen kracht en sociaal netwerk

Op weg naar vitaliteit mantelzorgers: werkvorm

Met de tool ‘Op weg naar vitaliteit’ kun je op een creatieve manier reflecteren op mantelzorg. Zogeheten ‘vitaliteitskaarten’ geven jou en de mantelzorgers meer zicht op de (over)belasting die zij ervaren. De kaarten zijn ingedeeld in vier thema’s: lichaam, hoofd, hart en ziel. Ze laten mantelzorgers stilstaan bij vragen als ‘Hoe blijf ik gezond?’ en ‘Wat is voor mij belangrijk?’. Er zijn zowel ingevulde voorbeeldlandkaarten als lege kaarten om zelf mee aan de slag te gaan. De tool bestaat uit een boekje met inspiratievragen, de landkaarten (met lege invulvellen) en vier korte filmpjes.

Download reflectietool

Download de reflectietool 'Op weg naar vitaliteit' (PDF)

Waar zet je deze tool voor in?

Ouders en andere familieleden van kinderen met een beperking of stoornis zien zorg vaak als iets vanzelfsprekends. Vaak vragen zij pas om hulp als het eigenlijk al te veel geworden is. Daarom is reflectie ook voor deze groep mantelzorgers belangrijk. Het is het proces dat telt, en deze werkvorm richt zich op dat proces. Dankzij de oefeningen krijgen mantelzorgers nieuwe inzichten en ideeën over wat voor hen belangrijk is om vitaal te blijven.

Wie kan deze tool gebruiken?

Als jeugdprofessional kun je deze tool gebruiken in groepsbijeenkomsten of in individueel contact met mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen de tool ook zelf gebruiken, of samen met andere familieleden/betrokkenen een vitaliteitskaart maken.

Meer informatie

Op de website van Movisie lees je meer over Op weg naar vitaliteit en bekijk je de filmpjes die bij de tool horen.

Was deze informatie nuttig?