Eigen kracht en sociaal netwerk

Questions Zelfregie (QueZ): vragenlijst

QueZ is een instrument om de eigen regie van mensen te bespreken. QueZ bestaat uit voorbeeldvragen die horen bij vier elementen: eigenaarschap, motivatie, kracht en contacten. Er zijn twee soorten vragen:

  • Vragen om de eigen regie te bespreken met de cliënt en zijn omgeving.
  • Reflectievragen voor professionals en vrijwilligers. De reflectievragen kun je gebruiken bij intervisie en in casuïstiekbesprekingen.
Download QueZ

Download de digitale versie van QueZ (PDF).

Waar zet je deze tool voor in?

De vragen uit QueZ kun je stellen in gesprekken met jeugd, gezinnen en hun omgeving. Ze helpen je om de eigen regie van je cliënten te bespreken en versterken. Dit is vooral belangrijk als je te maken hebt met mensen in kwetsbare situaties. De reflectievragen zetten professionals, vrijwilligers en collega’s aan tot zelfreflectie en feedback. De reflectie is gericht op de manier van vragen stellen aan de jeugdige en zijn omgeving, en de vraag in hoeverre de vier elementen van zelfregie terug komen in het gesprek.

Wie kan deze tool gebruiken?

De tool is bedoeld voor (jeugd)professionals en vrijwilligers die de eigen regie van cliënten en hun omgeving willen onderzoeken en bespreken.

Meer informatie

Op de website van Movisie kun je QueZ ook bestellen als papieren brochure. In de brochure vind je ook een set vragenkaarten en uitleg. Er is daarnaast een webversie van QueZ beschikbaar, ook geschikt voor smartphone en tablet.

Was deze informatie nuttig?