Mensen met een LVB hebben behoefte aan een houding en manier van communiceren die aansluit bij de kenmerken van hun beperking. Onze praktische tool biedt handvatten voor het aansluiten bij een LVB in (hulp)gesprekken en geeft links naar verdieping. De inhoud varieert van algemene gesprekstips tot suggesties voor het aanpassen van interventies.
Dit is een verzameling producten waarin het beeld leidend is, om te gebruiken als ondersteuning bij het geven van uitleg aan mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Over gezondheid, psychische problematiek en methodes om een eigen beeldverhaal te maken. Dit kunnen animaties, brochures met afbeeldingen en slechts enkele zinnen tekst, vertelplaten of video’s zijn.
Deze tool bevat concrete gesprekstips aangevuld met linkjes naar meer informatie. De gespreksleidraad biedt houvast in een gesprek en biedt ruimte voor notities. De oplegger geeft een laagdrempelige toelichting op de urgentie van het onderwerp.
Meiden en jongens met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen groot risico slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting en mensenhandel. Het signaleringsinstrument 11VB brengt voor jongeren met een LVB de risicofactoren in kaart die de kans op slachtofferschap van mensenhandel vergroten.
Dit is een praktisch overzicht met wat een licht verstandelijke beperking is (LVB) is en de mogelijke signalen van een LVB. De tool geeft je praktische tips voor het aansluiten van je dienstverlening bij iemand met een LVB. Denk hierbij aan wat je beter wel en beter niet kunt doen als je denkt dat er sprake is van een LVB. Ook reikt de tool je nog meer kennis aan door middel van interessante links naar podcasts, e-learning(s) en handreikingen.
Deze kennis-app LVB bevordert het herkennen van een licht verstandelijke beperking (LVB) en de bewustwording van het belang ervan. De app geeft concrete tips over hoe een professional zijn communicatie en benadering kan aanpassen aan iemand met een LVB. Ook staan er links naar andere websites, informatiebronnen en tools.
De BSA (Beoordeling Sociaal Aanpassingsvermogen) is een screeningsinstrument voor het in kaart brengen van het sociaal aanpassingsvermogen van kinderen en jongeren. Er bestaan twee versies: de BSA-k voor kinderen die het (speciaal) basisonderwijs volgen en de BSA-j voor jongeren die het (speciaal) basisonderwijs hebben afgerond. Beide versies bevatten 18 vragen om sociale, conceptuele en praktische vaardigheden te beoordelen.
Cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) die middelen gebruiken: Wat moet je daar als professional over weten? Wat kun je voor deze cliënten doen? Deze vragen zijn de basis voor de web-app Gebruik en verslaving LVB, ontwikkeld door Cordaan in samenwerking met Jellinek.
Deze tool helpt je bij het vertalen van een vermoeden van een LVB. De tool geeft je signalen waar je op kunt letten en wijst je de weg naar herkenning van een mogelijke LVB.
Wat werkt voor mensen met een licht verstandelijke beperking? Interventies en methodieken die zijn ontwikkeld voor mensen zonder beperking zijn niet altijd effectief in te zetten bij mensen met een licht verstandelijke beperking. In het overzicht 'weten wat werkt' zijn interventies en methodieken voor jeugdigen én volwassenen gebundeld.