Licht verstandelijke beperking

Aansluiten bij een LVB... (hoe) doe jij dat?

Mensen met een LVB hebben behoefte aan een houding en manier van communiceren die aansluit bij de kenmerken van hun beperking. Onze praktische tool biedt handvatten voor het aansluiten bij een LVB in (hulp)gesprekken en geeft links naar verdieping. De inhoud varieert van algemene gesprekstips tot suggesties voor het aanpassen van interventies.

Waar zet je deze tool voor in?

Deze tool is op alle contactmomenten in te zetten. Door in jouw communicatie en houding aan te sluiten op de LVB, voorkom je overvraging van die persoon (meer vragen dan die persoon weet, kan of aankan). En daarmee voorkom je dat iemand afhaakt en niet meer openstaat voor ondersteuning. Door rekening te houden met de LVB wordt de kans dus groter dat de ondersteuning ook echt effect heeft.

Wie kan deze tool gebruiken?

Door iedereen die contact heeft met jeugdigen en volwassenen met een (mogelijke) LVB. Het kan gaan om professionals in o.a. wijkteams, het onderwijs en de zorg. Maar denk ook aan professionals in de financiële dienstverlening of bij gemeenten.

De tool is tevens geschikt voor (pleeg)ouders/verzorgers en andere steunfiguren van jeugdigen met een LVB.

Meer informatie

De tool is gebaseerd op diverse handreikingen en richtlijnen van het Landelijk Kenniscentrum LVB. In de tool wordt hier specifiek naar verwezen. Je kunt de tool downloaden op de website van het Landelijk Kenniscentrum LVB

Deze tool is onderdeel van de Toolkit Blik op LVB.

Meer kennis opdoen over LVB? Volg de gratis en geaccrediteerde E-learning Zie jij het, die LVB?.

Was deze informatie nuttig?