Licht verstandelijke beperking

Beeldverhalen als ondersteuning bij het geven van uitleg aan mensen met een LVB

Dit is een verzameling producten waarin het beeld leidend is, om te gebruiken als ondersteuning bij het geven van uitleg aan mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Over gezondheid, psychische problematiek en methodes om een eigen beeldverhaal te maken. Dit kunnen animaties, brochures met afbeeldingen en slechts enkele zinnen tekst, vertelplaten of video’s zijn.

Waar zet je deze tool voor in?

Kenmerkend voor een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn een vertraagde taalontwikkeling en een verminderd begripsniveau. Dat maakt dat veel informatie die mensen met een LVB in het dagelijks leven krijgen, onvoldoende wordt begrepen. Ook het onthouden van informatie is vaak lastiger. Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn vaak wat minder talig. Daarom worden steeds vaker beeldverhalen ingezet om informatie over een onderwerp te geven. Informatie die visueel ondersteund wordt en beschikbaar blijft, kan daarom helpend zijn.

Wie kan deze tool gebruiken?

Deze tool is geschikt voor iedereen die contact heeft met jeugdigen en volwassenen met een (mogelijke) LVB. Zij kunnen dit overzicht gebruiken. Het kan gaan om professionals in o.a. wijkteams, het onderwijs en de zorg. Maar denk ook aan professionals in de financiële dienstverlening, de justitieketen of bij gemeenten.

Meer informatie

Meer kennis opdoen over LVB? Volg de gratis en geaccrediteerde E-learning Zie jij het, die LVB

 

Deze tool is onderdeel van de Toolkit Blik op LVB.

Was deze informatie nuttig?