Je ziet het niet, dus leer het zien!
Als professional werk je misschien zonder dat je het doorhebt met iemand met een licht verstandelijke beperking, want deze beperking zie je niet. Wel merk je dat iemand niet meekomt, anders reageert dan verwacht. Je hebt een niet pluis gevoel.
Deze tool helpt je bij het vertalen van dat niet pluis gevoel naar signalen waar je op kunt letten en wijst je de weg naar herkenning van een mogelijke LVB. Met overzichten van signalen, screenings- en diagnostische instrumenten en handvatten voor aansluiten bij een LVB in de communicatie en interventies.
Waar zet je deze tool voor in?
Mensen met een LVB worden vaak overvraagd. Er wordt dan meer van iemand gevraagd dan hij begrijpt, kan of aankan. Dan is het vaak een kwestie van niet kunnen, in plaats van niet willen. Bij langdurige overvraging kan er stress ontstaan, maar ook een negatief zelfbeeld en faalervaringen. Hierdoor kunnen problemen als schooluitval of psychische problematiek ontstaan. Het is dus van belang om een LVB tijdig te herkennen, omdat je anders het alledaagse leven van iemand met een LVB onbedoeld nog ingewikkelder kunt maken.
Met de juiste ondersteuning kun je bijdragen aan de participatie van mensen met een LVB in de maatschappij. Deze kennistool biedt praktische handvatten voor het tijdig herkennen van, en ondersteunen bij een licht verstandelijke beperking. Dat en meer ontdek je in deze tool.
Wie kan deze tool gebruiken?
Deze kennistool is voor alle professionals die in hun werk mogelijk mensen met een LVB ondersteunen of behandelen. Denk hierbij aan professionals die werken met jeugdigen of volwassenen in het (brede) sociaal domein, het onderwijs, bij politie of justitie of een financiële instelling.
Meer informatie
Je kunt deze tool en andere informatie vinden op de website van het Landelijk Kenniscentrum LVB.
Deze tool is onderdeel van de Toolkit Blik op LVB
Meer kennis op doen over LVB? Volg de gratis en geaccrediteerde E-learning Zie jij het, die LVB?