Licht verstandelijke beperking

Signalenkaart herkennen van mensen met een LVB

Dit is een praktisch overzicht met wat een licht verstandelijke beperking is (LVB) is en de mogelijke signalen van een LVB. De tool geeft je praktische tips voor het aansluiten van je dienstverlening bij iemand met een LVB. Denk hierbij aan wat je beter wel en beter niet kunt doen als je denkt dat er sprake is van een LVB. Ook reikt de tool je nog meer kennis aan door middel van interessante links naar podcasts, e-learning(s) en handreikingen.

Waar zet je deze tool voor in?

De groep mensen met een LVB is groot. Het gaat ongeveer om 1,1 miljoen mensen. Bij LVB is niet alleen sprake van een lagere intelligentie, ook een beperking in de adaptieve vaardigheden spelen een cruciale rol. Een LVB is vaak niet meteen herkenbaar. Zo legt de signalenkaart overzichtelijk uit wat een LVB is en op welke signalen je moet letten. De signalenkaart geeft ook een overzicht wat wel en niet te doen in de communicatie en biedt tips ter verdieping van je kennis. De tool is erg handig als placemat op je bureau (of om mee te nemen) om je dienstverlening beter te laten aansluiten bij de persoon die je voor je hebt.

Wie kan deze tool gebruiken?

Je kunt deze signalenkaart inzetten in diverse sectoren, van het wijkteam en jeugdgezondheidszorg, de gemeente en het onderwijs tot de financiƫle sector en strafrechtketen.

Meer informatie

Het Landelijk Kenniscentrum LVB en de gemeente Rotterdam hebben deze tool gezamenlijk ontwikkeld. Meer informatie over de Rotterdamse kijk op LVB vind je hier.

Deze tool is onderdeel van de Toolkit Blik op LVB.

Meer kennis opdoen over LVB? Volg de gratis en geaccrediteerde E-learning Zie jij het, die LVB?

Was deze informatie nuttig?