Beloningskaart: stappenplan
Een beloningskaart helpt ouders en opvoeders om gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun kind. Dit stappenplan voor het succesvol inzetten van de beloningskaart bestaat uit 12 stappen die de ouder samen met het kind zet. Ouders leren:
- Gewenst gedrag in kleine stappen te formuleren
- Gepaste dagbeloningen te kiezen
- Hun kind te ondersteunen zodat het een succeservaring opdoet
- De beloningskaart uit te leggen aan het kind
- Dagelijks bespreken hoe het met de stappen is gegaan
- De beloningskaart te evalueren en aan te passen
- Het gebruik van de beloningskaart op goede manier af te bouwen.

Download het stappenplan voor het opzetten van een beloningskaart (PDF) of bekijk de voorbeelden van beloningen en kenmerken van effectief aanmoedigen (PDF).
Waar zet je deze tool voor in?
Met deze tool leer je ouders en opvoeders om gewenst gedrag van hun kind te belonen. Door aandacht te besteden aan gewenst gedrag, stimuleren ouders hun kind om zulk gedrag vaker te laten zien: zowel thuis als op school of op straat. Een kind dat veel wordt aangemoedigd krijgt steeds meer zelfvertrouwen en voelt zich veilig. Hierdoor leren kinderen sneller en makkelijker nieuwe dingen. Het aanmoedigen van positief gedrag heeft tevens een belangrijke preventieve werking. Als positief gedrag toeneemt, neemt de kans op probleemgedrag en escalaties af.
Wie kan deze tool gebruiken?
Als jeugdprofessional gebruik je het stappenplan om ouders en opvoeders te leren hoe ze een beloningskaart gebruiken. Daarnaast kun je de beloningskaart zelf inzetten in de begeleiding van kinderen (vanaf ca. 3 jaar oud), jongeren en ouders.
Meer informatie
Meer weten over belonen? Bekijk de hand-out Kenmerken van effectief aanmoedigen (PDF) of ga naar de tool Prijzen en belonen.
Training en scholing
Kijk voor informatie over trainingen voor wijkteamprofessionals op de website van PI Research of mail naar info@piresearch.nl.
Meer lezen
Albrecht, G., Leeuwen, E. van, & Tjaden, J. (2010). 'PMTO handleiding voor therapeuten (versie 3.0).' Duivendrecht: PI Research.