Opvoeding

Effectieve huiswerkopdrachten: tips

Deze tool helpt je om ouders, opvoeders, kinderen of jongeren thuis te laten werken aan opdrachten die onderdeel uitmaken van de hulpverlening. De tool bestaat uit aandachtspunten voor een huiswerkopdracht en een stappenplan voor het uitzetten en nabespreken van de opdracht met de ouder, jongere of kind.  

Download de tool

Download de tips voor het effectief inzetten van huiswerkopdrachten (PDF).

Waar zet je deze tool voor in?

Een opdracht voor thuis (huiswerkopdracht) zet je in om een ouder, jongere of kind te stimuleren om dat wat hij heeft geoefend of bedacht toe te passen in zijn dagelijks leven. Thuis met je goede voornemens aan de slag gaan, gaat vaak niet vanzelf. Lukt het wel, dan kan dit de begeleiding veel effectiever maken, en er zelfs voor zorgen dat het hulptraject korter wordt.

Als hulpverlener kun je veel doen om ouders, jongeren en kinderen te helpen thuis aan de slag te gaan. Deze tool bevat tips voor hoe je op een effectieve manier opdrachten voor thuis kunt inzetten en kunt nabespreken. 

Wie kan deze tool gebruiken?

Als jeugdprofessional gebruik je deze tool in de begeleiding van opvoeders, kinderen of jongeren.

Meer informatie

Training en scholing

Kijk voor informatie over trainingen voor wijkteamprofessionals op de website van PI Research of mail naar info@piresearch.nl.

Meer lezen

  • Albrecht, G., Leeuwen, E. van, & Tjaden, J. (2010). 'PMTO handleiding voor therapeuten (versie 3.0).' Duivendrecht: PI Research.
  • Albrecht, G., & Spanjaard, H. (2011). 'Training cognitieve en sociale vaardigheden als taakstraf voor minderjarigen. Handleiding voor trainers.' Duivendrecht: PI Research.

Was deze informatie nuttig?