Opvoeding

Houding en taken professionals multiprobleemgezinnen

In deze werkkaarten van de richtlijn Multiprobleemgezinnen zie je welke houding en taken belangrijk zijn voor (vaste) hulpverleners van multiprobleemgezinnen, gezinnen met meerdere soorten problemen. Zo ontdek je wat je sterke punten zijn en waar nog kansen liggen voor ontwikkeling of samenwerking met anderen.

Werkkaart houding Werkkaart taken

Download de werkkaarten over de houding en taken van hulpverleners van multiprobleemgezinnen (PDF).

Waar zet je deze tool voor in?

Het werken met multiprobleemgezinnen vraagt om een bepaalde houding van jou als professional. Ook heb je bij multiprobleemgezinnen te maken met specifieke problematiek en een bijbehorend takenpakket. Deze werkkaarten helpen je inzichtelijk te krijgen wat je taken zijn en maken je bewust van je houding. Daarmee bepaal je waar je krachten liggen en waar je je nog op kunt ontwikkelen, of waar je collega’s bij moet betrekken.

Wie kan deze tool gebruiken?

Deze werkkaarten zijn bedoeld voor professionals die (vaste) hulpverlener zijn voor multiprobleemgezinnen.

Tip: Werk binnen je wijkteam altijd zo veel mogelijk samen met een ‘buddy’ die het gezin ook kent en die jou zonder overdracht kan vervangen indien nodig. Deze collega kan de werkkaart ook gebruiken.

Meer informatie

Meer over multiprobleemgezinnen

In de richtlijn Multiprobleemgezin lees je aanbevelingen voor de praktijk op basis van de meest recente praktijkkennis, wetenschappelijke kennis en cliëntvoorkeuren. De richtlijn bevat ook een onderbouwing, een set werkkaarten en informatie voor ouders. In totaal zijn er 14 richtlijnen voor de jeugdhulp en jeugdbescherming ontwikkeld. Zie ook www.richtlijnenjeugdhulp.nl.

Bekijk het dossier Multiprobleemgezin op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Was deze informatie nuttig?