Houding en taken: werkkaart
In deze werkkaarten van de richtlijn Gezinnen met meervoudige en complexe problemen zie je welke houding en taken belangrijk zijn voor (vaste) hulpverleners van gezinnen met meerdere soorten problemen. Zo ontdek je wat je sterke punten zijn en waar nog kansen liggen voor ontwikkeling of samenwerking met anderen.

Download de werkkaarten over de houding en taken van hulpverleners van gezinnen met meervoudige en complexe problemen (PDF).
Waar zet je deze tool voor in?
Het werken met gezinnen met meervoudige en complexe problemen vraagt om een bepaalde houding van jou als professional. Ook heb je bij deze gezinnen te maken met specifieke problematiek en een bijbehorend takenpakket. Deze werkkaarten helpen je inzichtelijk te krijgen wat je taken zijn en maken je bewust van je houding. Daarmee bepaal je waar je krachten liggen en waar je je nog op kunt ontwikkelen, of waar je collega’s bij moet betrekken.
Wie kan deze tool gebruiken?
Deze werkkaarten zijn bedoeld voor professionals die (vaste) hulpverlener zijn voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen.
Tip: Werk binnen je wijkteam altijd zo veel mogelijk samen met een ‘buddy’ die het gezin ook kent en die jou zonder overdracht kan vervangen indien nodig. Deze collega kan de werkkaart ook gebruiken.
Meer informatie
Meer over gezinnen met meervoudige en complexe problemen
In de richtlijn Gezinnen met meervoudige en complexe problemen lees je aanbevelingen voor de praktijk op basis van de meest recente praktijkkennis, wetenschappelijke kennis en cliëntvoorkeuren. De richtlijn bevat ook een onderbouwing, werkkaarten en informatie voor ouders. In totaal zijn er 14 richtlijnen voor de jeugdhulp en jeugdbescherming ontwikkeld. Zie ook www.richtlijnenjeugdhulp.nl.
Bekijk het dossier Gezinnen met meervoudige en complexe problemen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.