Opvoeding

Mediaopvoeding: tips

Veel opvoeders hebben vragen over kinderen en media. Deze tipsheets uit de Toolbox ‘Media? Gewoon opvoeden!’ bieden professionals houvast bij het beantwoorden van vragen over mediaopvoeding en het gebruik van media. Er zijn tipsheets met tips en adviezen voor kinderen in elke leeftijdscategorie. De tipsheets helpen professionals bij het beantwoorden van vragen als:

  • Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij mediagebruik?
  • Hoe weet ik als ouder wat geschikte media zijn?
  • Hoeveel tijd mag een kind besteden aan media en hoe reguleer ik dat als ouder?
  • Hoe voorkom ik dat het gebruik van media negatieve invloed heeft op de gezondheid van mijn kind?

Waar zet je deze tool voor in?

Ouders weten vaak niet waar zij goede antwoorden op vragen over kinderen en media kunnen vinden. Deze tipsheets helpen je om opvoeders te adviseren over kinderen en media. Hierdoor kunnen opvoeders de positieve effecten van mediagebruik helpen vergroten en de risico’s van mediagebruik beperken.

Wie kan deze tool gebruiken?

De adviezen uit de tipsheets zijn bedoeld voor wijkteammedewerkers en andere professionals die werken in de opvoedondersteuning. Je kunt ze bijvoorbeeld ook onder de aandacht brengen bij lokale basisvoorzieningen, zoals scholen en kinderopvang.

Tipsheets voor ouders

Er zijn ook tipsheets voor ouders beschikbaar. Bestel of download de tipsheets voor ouders.

Meer informatie

Bestel en download de hele Toolbox 'Media? Gewoon opvoeden!', of losse onderdelen, via de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Wil je ondersteuning bij het gebruik van de Toolbox Mediaopvoeding? Neem contact met op met Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut via telefoonnummer (030) 230 64 09 of p.nikken@nji.nl.

Meer over mediaopvoeding

Lees meer over media in het dossier Mediaopvoeding van het Nederlands Jeugdinstituut.

Was deze informatie nuttig?