Opvoeding

Opvoedingsbelasting (OVBL): vragenlijst

De Opvoedingsbelastingvragenlijst (OBVL) is een vragenlijst met 34 vragen over stress die ouders en opvoeders kunnen ervaren bij het opvoeden. Met de scores op de OBVL krijg je samen met opvoeders zicht op problemen met opvoeding of ervaren opvoedingsbelasting. Ouders vullen de OBVL in op papier of via een website.

> Bekijk de OBVL vragenlijst

Bekijk de volgende bestanden voor meer informatie over de OBVL (PDF):

De OBVL is in meerdere talen beschikbaar, deze kunt u hier terugvinden.

Waar zet je deze tool voor in?

Je kunt de OBVL gebruiken voor het screenen van opvoedingsbelasting, voor diagnostische doeleinden, of voor het monitoren van effecten van hulp. Bij monitoring neem je de vragenlijst op meerdere momenten af. Jeugdprofessionals kunnen de OBVL bijvoorbeeld inzetten tijdens een huisbezoek of in een crisissituatie. Met de OBVL check je:

  • of er problemen zijn met opvoeden
  • of er problemen zijn in de relatie tussen opvoeder en kind
  • of ouders last hebben van depressieve stemmingen
  • of ouders last hebben van gevoelens van vrijheidsbeperking
  • of ouders gezondheidsklachten hebben.

Met de scores op de OBVL krijg je samen met opvoeders zicht op het soort en de ernst van de opvoedingsbelasting. Op basis daarvan bepaal je vervolgstappen.

Wie kan deze tool gebruiken?

Jeugdprofessionals en andere eerstelijnsprofessionals kunnen de OBVL gebruiken wanneer zij samen met ouders of opvoeders de opvoedingsbelasting in kaart willen brengen.

Meer informatie

Meer over de OBVL

Wil je meer weten over de OBVL, dan kun je de volledige handleiding downloaden (PDF).

Digitaal afnemen

Wil je de OBVL digitaal afnemen en resultaten automatisch in een overzichtelijk profiel opvragen? Kijk op www.bergop.info.

Andere vragenlijsten

Je kunt de OBVL gebruiken in combinatie met een aantal andere vragenlijsten zoals een gedragsvragenlijst (SDQ) of een vragenlijst over gezinsfunctioneren (VGFO). Deze combinatie van vragenlijsten kan waardevol zijn als je een gezin wilt doorverwijzen naar specialistische jeugdhulp.

Meer over vragenlijsten

Was deze informatie nuttig?