Opvoeding

Reguleren met de Thermometer: stappenplan

Met deze tool help je jongeren of ouders om te leren reguleren. Daarbij kan het gaan om het reguleren van emoties (zoals angst), maar ook om het reguleren van gedrag (zoals agressie, drankgebruik of delictgedrag). Met behulp van een getekende thermometer bekijk je stap voor stap samen met de ouder of jongere hoe de emotie of het risicovolle gedrag zich opbouwt. Aan welke signalen kan een jongere of ouder merken dat het risico of de emotie toeneemt? En wat is een goed moment om te reguleren? Het gedrag waarmee een jongere of ouder zichzelf kan reguleren, wordt uitgeprobeerd en vastgelegd op een eerste hulp-kaart.

Download de tool

Download de toelichting bij de Thermometer met eerste hulp-kaart (PDF).

Waar zet je deze tool voor in?

Je zet de Thermometer met eerste hulp-kaart in om een jongere of ouder meer zicht te geven op hoe emoties en risico’s zich opbouwen. Samen bedenk je gedragsalternatieven die ervoor zorgen dat een ouder of jongere zich kan reguleren en het risico afneemt. Dankzij de Thermometer met eerste hulp-kaart krijgt de ouder of jongere inzicht in risicovolle situaties en heeft hij handvatten om uit deze situaties te blijven of de situatie tijdig te verlaten.

Wie kan deze tool gebruiken?

Als jeugdprofessional kun je deze tool gebruiken bij het begeleiden van ouders, opvoeders of jongeren.

Meer informatie

Training en scholing

Kijk voor informatie over trainingen voor wijkteamprofessionals op de website van PI Research of mail naar info@piresearch.nl.

Meer lezen

  • Albrecht, G., & Spanjaard, H. (2011). 'Training cognitieve en sociale vaardigheden als taakstraf voor minderjarigen. Handleiding voor trainers.' Duivendrecht: PI Research.

Was deze informatie nuttig?