Multiproblematiek

Opvoeden is voor ouders en andere (beroeps)opvoeders niet altijd gemakkelijk. Opvoeders kunnen bij het wijkteam aankloppen met vragen over de opvoeding. Als jeugdprofessional in een wijkteam geef je advies en hulp bij positief opvoeden, het verminderen van ongewenst gedrag, het negeren van gedrag en het leren onderhandelen met pubers. Ouders zoeken vaak een luisterend oor en praktische informatie en technieken waarmee ze aan de slag kunnen.

Multiproblematiek

  • Houding en taken: werkkaart

    In deze werkkaarten van de richtlijn Gezinnen met meervoudige en complexe problemen zie je welke houding en taken belangrijk zijn voor (vaste) hulpverleners van deze gezinnen. Deze werkkaarten helpen je inzichtelijk te krijgen wat je taken zijn en maken je bewust van je houding. Daarmee bepaal je waar je krachten liggen en waar je je nog op kunt ontwikkelen, of waar je collega’s bij moet betrekken.
    Lees meer
  • Wanneer is ouderschap goed genoeg?: werkkaart

    Op deze werkkaart uit de richtlijn Gezinnen met meervoudige en complexe problemen staan 14 voorwaarden voor een optimale ontwikkeling voor jeugdigen. Voor een goede ontwikkeling is het belangrijk dat ouders de juiste opvoedvaardigheden bezitten en hun kind ten minste de basisvoorwaarden bieden. Je kunt deze tool inzetten om te beoordelen of het ouderschap in deze gezinnen ‘goed genoeg’ is.
    Lees meer